Programma International Queer & Migrant Filmfestival

still-thethingis-png-html

Van 7 t/m 16 december 2016 vindt de tweede editie plaats van het International Queer & Migrant Filmfestival (IQMF) met als centraal thema Latijns-Amerika. Hoofdlocatie van het festival is wederom De Balie in Amsterdam. Daarna reist het festival naar een reeks filmhuizen in Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Purmerend.
Door middel van filmvertoningen, debatten en exposities richt het festival zich op het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit binnen migrantengemeenschappen en hoopt hiermee taboes te doorbreken. 


Centraal thema: Latijns-Amerika
IQMF toont films uit alle hoeken van de wereld, met dit jaar als centrale thema Latijns-Amerika. 
Festivaldirecteur Chris Belloni motiveert zijn keuze: “De huidige politieke ontwikkelingen in Latijns-Amerika zorgen voor een instabiel klimaat met nieuwe migratiestromen tot gevolg. Gemarginaliseerde groepen zoals LHBT’s komen hiermee nog meer in de onderdrukking. LHBT-rechten zijn goed gewaarborgd in Zuid-Amerika, maar de sociale aanvaardbaarheid loopt hier nog ver bij achter. Met dit centrale thema maakt het festival inzichtelijk dat migratiestromen over de hele wereld voorkomen en zich niet beperken tot moslims die de trek naar Europa wagen.” 

Diner met vluchtelingen
Donderdag 8 december organiseert IQMF in De Balie een avond met vluchtelingen die vanwege hun seksuele geaardheid of identiteit hun thuisland ontvlucht zijn. Geïnteresseerden kunnen met hen in gesprek gaan en hun verhalen horen tijdens een diner. Aansluitend gaan Sandro Kortekaas (LGBT Asylum Support) en advocaat Erik Hagenaars in debat over dit onderwerp en wordt de film Out of Iraq vertoond.

Brazilië-dag op 10 december
Brazilië staat in bijzondere belangstelling tijdens het festival. Het grootste land van Zuid-Amerika kende in 2016 een turbulent jaar met de organisatie van de Olympische Spelen en het afzetten van de president. De politieke ontwikkelingen maken dat mensenrechten er onder druk komen te staan. Op zaterdag 10 december programmeert IQMF een selectie van films die de schrijnende situatie van de LHBT-gemeenschap in het land toont. Verschillende filmmakers zijn aanwezig voor Q&A en debatten, waaronder de vermaarde kunstenaar en filmmaker Diana Blok. Voor haar nieuwe film ging zij in gesprek met LHBT’ers uit alle lagen van de Braziliaanse samenleving: van de favela’s tot de elite. De documentaire gaat in wereldpremière tijdens IQMF. 

Randprogrammering
Naast de filmvertoningen programmeert IQMF een uitgebreide randprogrammering waarin debatten, tentoonstellingen en educatie centraal staan. Enkele voorbeelden:

Daniel Arzola – Artivism: tentoonstelling en workshop

De Venezolaanse kunstenaar Daniel Arzola geeft de term Artivism een bijzondere betekenis. Zijn werk No Soy Tu Chiste (I’m not a joke) kreeg wereldwijd bekendheid als campagne tegen homofobie en leverde hem samenwerkingen op met Madonna en Katy Perry. Arzola ontwierp de campagnebeelden voor IQMF en op de vooravond van het festival wordt zijn werk voor het eerst in Nederland tentoongesteld. De expositie opent op 7 december om 17.00 uur in De Balie. Daarnaast geeft Arzola op zondag 11 december een workshop waarin hij ingaat op zijn levensverhaal en werkmethoden. 

Made in Pakistan 
Recente aanvallen op en agressie jegens transgenders in Pakistan vormde aanleiding voor een extra focus op deze problematiek. In samenwerking met het AKS Festival programmeert IQMF op 10 december een serie korte films van Pakistaanse kunstenaars. Na afloop hiervan gaan enkele LHBT-activisten uit Pakistan in debat en vertellen over de zoektocht naar hun seksuele identiteit in een conservatief islamitsche context.

Data & locaties: 
Amsterdam, De Balie, 7 t/m 11 december 2016
Amsterdam, Bijlmerparktheater, 11 december 2016
Haarlem, Toneelschuur, 11 december 2016
Utrecht, Filmtheater ’t Hoogt, 12 december 2016
Rotterdam, LantarenVenster, 13 december 2016
Den Haag, Laaktheater, 14 december 2016
Purmerend, Filmhuis Purmerend, 16 december 2016

Meer informatie en kaartverkoop: www.iqmf.nl

poster

Translate »
Email
Print