Recensie: A Blast

blast-2

Titel: A Blast
Jaar: 2014

Regie: Syllas Tzoumerkas
Acteurs: Angeliki Papoulia, Vassilis Doganis, Maria Filini
Land: Griekenland
Lengte: 83 min.

Deze deprimerende Griekse productie verhaalt over een moeder die haar drie kinderen achterlaat en met de noorderzon vertrekt. Dit doet zij omdat haar leven haar ietwat is gaan tegenstaan. Dat de kinderen in handen komen van een agressieve zwager en haar eigen man weinig verkeerd doet, doet kennelijk niet ter zake. 

Dit klinkt natuurlijk erg onsympathiek van deze vrouw, maar volgens de film moet de ware schuld bij iets anders gelegd worden, namelijk de crisis. Alle misère (bovenstaand is maar een glimp) wordt op weinig subtiele manier gelardeerd met nieuwsberichten over werkloosheid en faillissementen. De boodschap lijkt ermee helder: door de uitzichtloosheid die de crisis met zich meebrengt wordt een vrouw tot extreme acties gedwongen. 

blast1

Dat moraal komt over maar het ontneemt de hoofdrolspeelster innerlijke motivatie en zelfs verantwoordelijkheid. Een probleem waar de film ook mee worstelt is dat ze nogal oppervlakkige drijfveren heeft. Ze komt eigenlijk alleen in beweging vanwege onvrede over haar situatie. Buiten een sterke kinderwens en een studie rechten weten we weinig van haar. 

Dit lijkt het neveneffect van een film die liever de crisis de schuld geeft dan zijn personages. Met overdreven contrasterende flashbacks uit gelukkigere tijden (inclusief softe belichting) helt het geheel zelfs over naar zwelgend melodrama. Misschien moeten de Grieken eerst het een en ander verwerken voordat ze een film over de crisis maken. 

Recensent: Rogier Kahlmann


 De film A Blast werd geselecteerd voor Film Festival Locarno 2014, Sarajevo Film Festival 2014,
Hamburg Filmfestival 2014 en BFI London Film Festival 2014.

Eerder won de film al de Eurimages Co-production Development Award in 2012.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Translate »
Email
Print